İkinci El Araçta 6 Ay ve 6.000 Km Düzenlemesi 2023


12 Ekim 2022
379334 kez okundu
İkinci El 6 Ay ve 6 Bin Km Düzenlemesi 2023
Oto Hayat

Yeni tip koronavirüs pandemisi (Covid-19) beraberinde sokağa çıkma yasakları gibi kısıtlamaları getirdi. Bu durum aynı zamanda da 2020 yılında tedarik krizine neden oldu. Tedarik krizinin en çok etkilediği alanlardan biri ise otomotiv sektörü. Otomobil üretimi kısa süreliğine bile olsa durduğu için sıfır araçlara erişim oldukça düştü. Bu nedenle de sıfır araçların fiyatları önemli ölçüde arttı.

 

Peki, 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi tam olarak nedir? 

2023 İkinci El Araç Satışı Düzenlemesi

arac-satis-duzenlemesi

 

Tedarik krizinde uzunca bir süre otomotiv sektörü, elinde bulunan stok ile hareket edebildi. Ancak diğer sektörlerde de olduğu gibi bazı parçalar, fabrikalara iletilemedi. Bu nedenle de fabrikalar araçları üretebilseler bile çip bulamadıkları için satış gerçekleştiremediler. Böylece araç arzı yetersiz kaldı ve sıfır araç bulunamamaya başladı. 

Tedarik nedenli arz krizlerinin tamamında olduğu gibi var olan araçların fiyatları ise markaların belirlediği fiyatların çok üstüne çıktı. Bu nedenle de Ticaret Bakanlığı düzenleme yapmaya karar verdi. Düzenleme ile 6 ay veya 6.000 kilometre kullanılmamış araçların satışına yasak getirildi. 

Ticaret Bakanlığı Resmi Açıklaması

Araç satış düzenlemesi ile ilgili Ticaret Bakanlığının yaptığı ilk açıklamada ikinci el kara taşıtı ticareti yapanların, araçları ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe satamayacağını açıklamıştı. Bu açıklamada düzenlemenin geçerlilik tarihi 1 Temmuz 2023 olarak belirlenmiş, bakanlığın bu tarihi altı aya kadar uzatabileceği de düzenlemeye eklenmişti.

6 Ay ve 6 Bin Km Sınırı Tarihi Uzatıldı

Düzenlemeye eklenen ilgili madde doğrultusunda Bakanlık, yetkisini kullanarak düzenlemenin geçerlilik tarihini 6 ay uzattı. Buna göre ikinci el araç satışlarında 6 ay ve 6 bin km sınırı, 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacak. İlk tescil tarihinden itibaren 6 ay geçmemiş olan ve 6 bin km kullanıma sahip olmayan araçların ikinci el satışı 1 Ocak 2024 tarihine kadar yapılamayacak.

 

Bune ek olarak bireysel satışlar da düzenleme kapsamına alındı. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.

İkinci El Araba Satışı İçin Şartlar Neler?

ikinci-el-arac-satisi

 

Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçların 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışının önüne geçilecek. Böylece arz-talep dengesinin kurulabilmesi sağlanacak. 

Şartlar ise şöyle sıralanıyor: 


  • Ticari faaliyet olarak gerçekleşen araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu tutulacak. Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. 

  • Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak. Satılmaları durumunda para cezası uygulanacak. 

  • İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlar da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilecek. 

Ticaret Bakanlığı şartların sağlanıp sağlanmadığını ise noterler aracılığı ile takip edecek. Türkiye Noterler Birliği ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan protokol uyarınca araç satışları günlük olarak bildirilecek. Böylece Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de gerçekleşen tüm araç satışlarını güncel verilerle takip edebilecek. 

İkinci El Araba Satışı Yasaklandı mı?

İkinci el araçların satışı veya ticareti ile ilgili genel bir yasak uygulanmadı. Düzenleme ile otomotiv ticareti yapan kişi veya kurumların, 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeyen araçları ikinci el olarak satmasının önüne geçildi. 

Markaların yetkili bayileri, sıfır araçları; otomobil ticareti ile ilgilenmeyen kişiler ise ikinci el araçlarını diledikleri gibi satmaya devam edebilecek. Eğer siz de otomobilinizi kolayca satmak veya aradığınız aracı satın almak istiyorsanız ikinciyeni.com’dan yardım alabilirsiniz.