Kaportacıların Sırrı: Bir Aracın Hangi Renk Olduğu Nasıl Anlaşılır?


12 Ekim 2022
143353 kez okundu
Araç Boya Kodu Nedir? Nereden Öğrenilir?
Oto Hayat

Otomotiv piyasasında araba renkleri özel bir önem taşıyor. Öyle ki renk, arabaların satış fiyatlarını bile etkiliyor. Renklerin de marka ve modele göre değişen özel kodları bulunuyor. Sahip olduğunuz ya da satın almak istediğiniz aracın rengini öğrenebilmeniz için renk kodlarının nerelerde bulunduğunu sizin için derledik.

Araç Boya Kodunu Nasıl Öğrenebilirim?

arac-boya-kodu-nasil-ogenilir

Araçların yaygın kullanılan ya da özel olarak üretilen birçok farklı rengi mevcut. Fakat aynı gibi görünen renkler arasında ton farkları olabiliyor. Marka ve modele göre değişebilen bu farkları anlamanın yolu ise boya kodlarını öğrenmekten geçiyor. 

Aracınızın renk kodunu öğrenmek istiyorsanız izlemeniz gereken çok basit bir yöntem var: Otomobil boya kodları, araç üzerinde rahatça bulabileceğiniz bir konumda yer alıyor. 

 

Marka ve model fark etmeksizin hemen her aracın üzerinde üretim tarihi ve yeri gibi birçok bilgiyi içeren bir etiket bulunuyor. Harflerden, rakamlardan ya da her ikisinin kombinasyonundan oluşan genellikle üç, dört veya beş haneli renk kodları da bu etiketlerde yazıyor. Özellikle 1980’lerden sonra üretilen araçlarda bu etiketlere kolayca ulaşılabiliyor. Daha eski araçlarda ise etiketin olmaması ya da silinmiş olması gibi durumlar yaşanabiliyor. 

Söz konusu etiketi ilk bakışta görmeniz mümkün olmayabilir. Çünkü bu etiketler genellikle kolay ulaşılabilen ama dışarıdan görünmeyecek şekilde yerleştiriliyor. Aynı zamanda her markada, hatta her modelde farklı bir yerde olabiliyor. 

 

Etiketler çoğunlukla ön kapıların iç kısımlarına ya da kaputun altına yapıştırılıyor. Eğer aracınızın kullanma kılavuzuna ulaşabiliyorsanız etiketin yerini kitapçıktaki yönergelerle de tespit edebilirsiniz. 

 

Ayrıca aracınızın boyasıyla ilgili kod bilgisine ulaşmak için ruhsatınızı da kullanabilirsiniz. Ruhsatlarda araç rengi yazar, ama boya kodu yer almaz. Koda ulaşmak için faydalanmanız gereken bilgi ise şasi numarası. Aracı satın aldığınız bayiye, üretici firmaya ya da markaların yetkili teknik servislerine ulaşıp şasi numarasıyla renk kodu sorgulaması yapabilirsiniz.

 

Aracınızda yer alan bilgi etiketini bulmak için bakmanız gereken bazı bölgeler var. Etiketin her arabada aynı yerde olmadığını da unutmamak lazım. Bu nedenle konuya marka bazlı yaklaşmak gerekiyor. Peki, markalara göre renk kodu nerede bulunur?

Volkswagen Renk Kodu Nerede Bulunur?

volkswagen-renk-kodu

Volkswagen marka bir arabanın renk kodunu öğrenmek için öncelikle sürücü bilgi kitapçığını kontrol etmelisiniz. Eğer bu kitapçığa sahip değilseniz araçtaki etiketin yerini tespit etmeniz gerekiyor. Volkswagen markalı arabaların çoğunda bu etiket, aracın bagajına yerleştiriliyor. Bakmanız gereken ilk yerler arasında ise bagaj kapısının alt tarafında kalan kısım ve stepne bulunuyor. 

Volkswagen renk kodları genellikle harf ve rakam içeren 4 haneden oluşuyor. Bu kodların büyük bir kısmı ise L harfi ile başlıyor. Dolayısıyla bilgi etiketinin üzerinde L041, LB5M, LB9A gibi bir kod aramanız gerekiyor.

Volvo Renk Kodu Nerede Bulunur?

Volvo için araba boya kodunu öğrenmek adına çoğu zaman aracın sağ arka kapısını açmanız yeterli oluyor. Çünkü Volvo renk kodu etiketi, genellikle sağ taraftaki ön ve arka kapı arasında kalan sütuna yerleştiriliyor. Etiketi rahatça okuyabilmek için ise sağ arka kapıyı açmanız gerekiyor. 

Volvo’nun bazı modellerinde ise etiketi kaputun içinde görmek mümkün. Eğer etiket kapı sütununda yoksa kaputu açıp sağ, sol ya da cam tarafındaki boşluklara göz gezdirebilirsiniz. 

Söz konusu etikette birçok farklı kod görebilirsiniz. Renk ile ilgili olanı görmek için 3 rakamdan oluşan bir kod aramanız gerekiyor. Araçta birden fazla renk kullanıldığında ise 3 haneli kodun yanına ek olarak birkaç rakam daha yazılıyor.

BMW Renk Kodu Nerede Bulunur?

bmw-renk-kodu

BMW modellerinde araç boya kodu çoğunlukla kaput içerisinde yer alıyor. Bazı modellerde kaputu açtığınız an etiketi görebiliyorsunuz. Çünkü bu etiketler kaput kilidinin yakınlarında oluyor. 

İlk bakışta göremediğiniz takdirde parçaların arasını dikkatle incelemeniz gerekiyor. Renk kodunu içeren etiket, kaputun iç duvarlarında ya da bazı parçaların üzerinde bulunabiliyor. 

BMW markalı araçlarda kodun konumu, serilere göre de değişiklik gösterebiliyor. Örneğin 5 serisinde kaput kilidi kısmında, 7 serisinde parçaların üzerinde, 1 ve 3 serisinde ise kapı direğinde bulunuyor. Eğer kaput içerisinde renk koduna ulaşamıyorsanız aradığınız etiket büyük ihtimalle şoför tarafındaki kapı direğindedir. 

Mercedes Renk Kodu Nerede Bulunur?

Mercedes marka araçlarda yaygın olarak etiket yapıştırılan 3 farklı konum bulunuyor: 


  1. Sağ kapı sütunu

  2. Sol ön kapı içi

  3. Kaput içi

 

 

 

Yolcu tarafındaki ön kapıyı açtığınızda, alt menteşeye yakın bir noktada aradığınız etiketi görebilirsiniz. Yolcu kapısını açtığınızda etiketi göremediyseniz şoför kapısını açmanız gerekiyor. Şoför kapısını açtığınızda iç kısma, sol alt tarafa bakarsanız renk kodunu bulabilirsiniz. 

3 rakam, 1 harf-3 rakam ya da 2 harf-3 rakam gibi kombinasyonlardan oluşabilen Mercedes renk kodları için bakabileceğiniz üçüncü konum ise kaput içidir. 

Audi Renk Kodu Nerede Bulunur?

audi-renk-kodu

Bir Audi’ye sahipseniz araba renk kodu bulma işlemi sizin için kısa sürebilir. Çünkü Audi modellerinin büyük çoğunluğunda araçla ilgili bilgileri içeren etiket, bagaj kısmında bulunuyor. Bagajı açıp stepnenin üstündeki parçaya göz atabilirsiniz. Eğer bu bölgede bir etiket göremiyorsanız yedek lastiğin bulunduğu kısmın iç duvarlarına bakmanız gerekiyor.

Citroen Renk Kodu Nerede Bulunur?

Citroen modellerinde araç renk kodu bulmak biraz zaman alabiliyor. Çünkü Citroen, bilgi etiketini belirli bir noktaya yapıştırmıyor. Aracınızın modeline ve yaşına bağlı olarak birçok farklı yere göz atmanız gerekiyor. Söz konusu etiketle karşılaşma ihtimalinin en yüksek olduğu yerler ise kapı içleri.

Citroen marka bir arabanın renk kodunu öğrenmek için bakılabilecek konumlar şöyle sıralanıyor:

  1. Şoför kapısı iç kısmının sol alt bölgesi

  2. Şoför kapı kanadının sol alt köşesi

  3. Sol kapı sütunu

  4. Sağ arka kapının iç kısmındaki çamurluğa yakın bölge

  5. Kaput içi ya da kaputun alt tarafı

 

Üreticiler renk kodlarını sabit bir noktaya yazmadığı için bu konuda yetkili servislerden destek almanız gerekebilir. Aradığınız renkte bir araba bulabilmek için ise ikinciyeni.com’a göz atmanız yeterli.