2022'de Üretimi Durdurulan Arabalar


12 Ekim 2022
219285 kez okundu
2022'de Üretimi Durdurulan Arabalar
Oto Bellek

Her yıl birçok yeni araba modelinin duyurulması otomobil tutkunlarını heyecanlandırıyor. Fakat bazı sürücüler, yıllardır üretimi devam eden arabaların 2022 modelini bekliyor. Ancak sektördeki çip krizi ve markaların ürün gamında elektrikli araçlara da yer verme isteği, bazı modellerle vedalaşmayı gerektiriyor. Yollarda yeni modelini göremeyeceğiniz, üretimi durdurulan arabaları sizin için inceledik. 

Otomotivde Çip Krizi

Otomobiller, mekanik yapıya sahip ürünler olarak görülüyor. Fakat mekanik parçaların uyum içerisinde çalışmasını sağlamak için çiplere ihtiyaç duyuluyor. Özellikle yeni nesil araçların bir nevi beyni olan çipler, sektörde krize yol açan konuların başında geliyor. Peki, çip krizi nedir ve yeni modellerin üretiminde ne gibi sorunlara yol açıyor?

Çip Krizi Nedir?

Otomotivde çip krizi, çip üretimi sürecinin yetersiz kalması ve üretim bandının farklı sektörlere ağırlık vermesiyle ortaya çıktı. Özellikle pandemi döneminde akıllı telefon ve benzeri teknolojik ürünlere rağbet artınca çip üretiminde rol oynayan firmalar, otomotiv sektörünü arka planda tutmaya başladı.

Çip temininde sorun yaşayan markaların bazı modellerin üretimine devam edemediği ve bazı markaların üretimi tamamen durduğu biliniyor. Peki hangi markalar, hangi modellerin üretimini durdurdu?   

2022'de Üretimi Durdurulan Arabalar

2022-de-uretimi-durdurulan-araclar

Otomobil markalarının kısa dönemler arasında üretilen bazı modelleri olduğu biliniyor. Buna ek olarak markanın imzası niteliğindeki modeller, hemen her yıl yenilerek tekrar piyasaya sürülüyor. Fakat bazı yıllar, söz konusu markalar için bir çeşit dönüm noktası oluyor. Çünkü markalar, sürücülerin hayran olduğu ikonik araçların yeni modellerini üretmiyor. 

2022 yılı için yeni çıkacak birçok otomobil modeli duyurulmuştu. Yenilerinin yanında üretimi duracak modeller de araba tutkunlarının aklında soru işareti oluşturuyor. Özellikle yeni model bir araba almak isterken klasikleşmiş modellerden kopmak istemeyen şoförler, bu durumla yakından ilgileniyor. 

Siz de bu grubun içinde yer alıyorsanız hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz bulunuyor. Çünkü 2022’de yenisini bulamayacağınız araçlar arasında Türkiye’de çok sevilen araba modelleri de yer alıyor.

Mercedes-Benz A Serisi

mercedes-benz-a-serisi

Alman otomobil markaları arasında ön planda olan Mercedes-Benz, Türkiye’de de yaygın kullanılan modeller üretiyor. Lüks araç kullananların ilk tercihleri arasında yer alan marka, seri şeklinde ürettiği modellerle biliniyor. 

Mercedes’in en popüler serilerinden biri olan A serisi, 2022 yılında üretimi durdurulan bazı modelleri de kapsıyor. Hatchback ve sedan dışında birçok teknik özelliğin farklılaştığı versiyonlar da üretiliyor. A serisindeki modeller arasında aşağıdakiler bulunuyor. 


  • A 35

  • A 45

  • A 140

  • A 150

  • A 160

  • A 170

  • A 180

  • A 200

Yukarıdaki otomobillerin çoğunun 2022 modeli mevcut değil. Marka, mevcut modellerin gelişmiş versiyonlarını piyasaya sürmek yerine seriye yeni araçlar eklemeye devam ediyor. Bu doğrultuda Mercedes-Benz, AMG A 45 S ve A 200 dışında kalan tüm modellerin üretimini durdurmuş durumda. 

Volkswagen Passat

volkswagen-passat

Volkswagen Passat, Türkiye’deki en popüler lüks araçların başında yer alıyor. İş, bürokrasi, aile ya da günlük olmak üzere kullanım amacı fark etmeksizin birçok sürücü Passat’ı tercih ediyor. Fakat üretici firma Volkswagen, Passat’ın 2022 modeli üretilmeyen araba olacağını duyurdu.

Aslında Passat modeli markanın ürün yelpazesinden çıkmıyor. Çünkü 2022 modeli üretilmeyen arabalar arasında Passat’ın sedan versiyonu yer alıyor. Türkiye’de çok sevilen sedan versiyonu üretim bandından çıkıyor, fakat “uzun vagon” olarak bilinen Variant versiyonunun üretimi devam ediyor. 

Türkiye’de daha fazla tercih edilen sedan versiyonun üretilmeyecek olmasına şaşırmış olabilirsiniz. Ama Volkswagen, bu modele Avrupa ve dünya ölçeğinde bakıyor. Marka, genel satış rakamlarında Variant versiyonunun daha önde olduğunu söylüyor. Buna ek olarak Passat sedanın Türkiye için bir iki yıl daha üretilebileceği de belirtiliyor. 

BMW i3

bmw-i-3

BMW, elektrikli otomobil konusunda öncü markalar arasında yer alıyor. Bu doğrultuda popüler i serisine bir de elektrikli araç eklemişti. Söz konusu elektrikli araç BMW i3’tü. İlk örneğini 2011 yılında gördüğünüz bu hatchback model, 2022 itibarıyla üretim bandına veda ediyor. 

BMW’nin emisyonsuz gelecek fikri dâhilinde piyasaya sürülen i3’ün ilk versiyonu 2017 yılına kadar üretilmişti. Sonraki yıllarda ise Facelift ve i3s gibi sürümlerle üretime devam edildi. Çeşitli versiyonlarıyla BMW’nin elektrikli otomobil dünyasındaki imzası olan i3’ün yeni modeli üretilmeyecek.

Aslında 2022 model i3 üretiliyor, fakat bu versiyonu yollarda görmek her zaman mümkün olmuyor. Çünkü marka, i3’e veda etmeden önce “Forever Unique Edition” adını verdiği yeni versiyondan sadece 2000 adet üreteceğinin bilgisini de paylaşmıştı. 


Her ne kadar bu araçların 2022 modelleri üretilmeyecek olsa da eski versiyonların yıllar boyunca yollarda olacağı biliniyor. ikinciyeni.com ile söz konusu araçların ikinci el modellerine güvenle ulaşabilirsiniz.