Araba Hararet Yaptığında Ne Yapılmalı?


22 Ağustos 2023
23664 kez okundu
Araba Neden Hararet Yapar? Ne Yapılmalı?
Oto Hayat

Hararet, dikkat edilmediği takdirde araçlar için ciddi riskler doğurabilen bir durumdur. Motorun aşırı ısındığının ve yeterince soğutulmadığının göstergesi olan hararet ile özellikle yaz aylarında daha sık karşılaşılır. Fakat hararetin birçok farklı sebebi olduğu için mevsimsel faktörler ikinci plandadır. Araba hararet yaptığında izlenecek yollar ise aracın sağlığı için oldukça önemlidir. Peki, araba hararet yaparsa ne yapılmalı?

 

Öncelikle “Arabanın harareti neden yükselir?” sorusuna cevap verelim. 

Araba Neden Hararet Yapar? Hararet Neden Yükselir?

Aracınızın çalışması, hareket etmesi ve diğer fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için motordaki parçalar aktif olarak hareket eder. Çoğunlukla metalik olan bu parçalar; hareketten, yakıt ateşlemesinden ve çevresel faktörlerden dolayı kısa sürede ısınır. Aynı zamanda aracı soğutma sistemi, ısınan motoru soğutur ve aşırı ısınmayı önler. Bu sistemin çalışmadığı durumlarda ise motor aşırı ısınır ve araba hararet yapar. 

 

Aracın hararet yapmasının birçok farklı sebebi olabilir. Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. 

 

Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir. Soğutma sıvısı olarak görev yapan saf su veya antifrizli su, motorun parçalarının arasında dolaşarak ısınan kısımların soğutulmasını sağlar. Bu suyun bitmesi, parçaların soğumaması anlamına gelir. Dolayısıyla soğutma sıvısı bittiğinde kısa süre içerisinde araba hararet yapar. 

 

Arabanın hararet yapma sebeplerine verebileceğimiz diğer örnekler şöyledir:


  • Soğutma sistemindeki arızalar

  • Soğutma sıvısının bitmesi

  • Soğutma sisteminde veya su tankında sızıntı olması

  • Hararet müşürünün bozulması

  • Fanların çalışmaması

  • Radyatör peteklerindeki tıkanmalar

  • Devirdaim pompasının bozulması

  • Termostatın arızalı olması

  • Contanın yanması

  • Fan kayışının kopması veya gevşemesi

  • Vites geçişlerinin hatalı yapılması

  • Motorun fazla zorlanması

  • Aracın uzun süre yüksek hızda kullanılması

  • Uygun vites ve hızda gidilmemesi

Araba Hararet Yaparsa Ne Olur?

Bir araçta hararet söz konusuysa ve hemen aksiyon alınmazsa motor parçaları ciddi zararlar görebilir. Özellikle yanma odasının yakınındaki parçalar aşırı sıcaktan dolayı zarar görür. Bu aşamada ilk meydana gelen durum, genellikle silindir kapak contasının yanmasıdır. Bu da silindir kapağının yamulmasına yol açabilir. Yamulan silindir kapağı ise bir süre sonra çatlamaya başlar. 

 

Araba hararet yaparsa karşılaşılacak problemlerden biri de pistonların erimesi olur. Pistonların erimesinden sonraki aşama, segmanların erimesidir. Bu tip durumlardan sonra aracın motoru kilitlenir. Motor kilitlenmesi ise oldukça masraflı bir tamir sürecini beraberinde getirir. Bu nedenle aracın hararet yapmamasına dikkat etmeli, gerekli önlemleri almalı ve olası bir hararet durumunda dikkatli davranmalısınız. Peki, hararet yapan arabaya ne yapılır? Böyle bir durumda hangi yolları izlemelisiniz?

Araba Harareti Nasıl Düşürülür?

araba-harareti-nasil-dusurulur

 

Yolculuk sırasında hararet yapan arabanızın zarar görmemesi için hızlı bir şekilde aksiyon almalısınız. Aracınızla hareket halindeyken hararet problemi yaşıyorsanız izlemeniz gereken adımlar şöyle:


  1. Isıtıcıyı açarak motordaki sıcak havanın yolcu bölümüne transfer edilmesini sağlayın. 

  2. Isının aracın içinde kalmaması için camları açmayı ihmal etmeyin. 

  3. Aracı rölantiye almak yerine yavaşça durun ve mümkünse aracınızı gölge bir yere çekin.

  4. Kontağı kapatıp aracınızın kaputunu açarak motorun soğumasını bekleyin. 

  5. Motorun soğumasını beklemeden radyatörün veya su tankının kapağını kesinlikle açmayın, motor parçalarına dokunmayın.  

  6. Motor yeterince soğuduktan sonra su tankındaki soğutma sıvısının seviyesini kontrol edin. 

  7. Su eksilmişse aracınıza temiz su takviyesi yapın.

  8. Su ekledikten sonra aracın suyu devirdaim etmesini bekleyin ve hararet seviyesini tekrar kontrol edin. 

  9. Eğer su kaybı söz konusu değilse veya su takviyesinden sonra hararet düşmüyorsa hararetin sebebi başka bir arızadır. Bu durumda yol yardım çağırın ya da aracınızı en yakın servise götürün. 

  10. Aracın hararet problemini çözmüş olsanız bile aşırı sıcaklık motor parçalarına zarar vermiş olabilir. En kısa sürede aracınıza bakım yaptırmayı ihmal etmeyin. 

Hararet Nasıl Önlenir?

Aracınızın hararet yapmasını önlemeniz mümkündür. Bunun için yapmanız gerekenlerin başında aracınızın bakımını aksatmamanız gerekiyor. Çünkü periyodik bakımlarda hararet müşürü, hararet göstergesi ve radyatör hortumu kontrolü gibi işlemler yapılır. Soğutma sistemine bakım yapılır ve aracın bir sonraki bakım zamanına kadar hararet yapma riski en aza indirilir. 

 

Bakım dışında dikkat etmeniz gereken nokta ise aracı çok fazla zorlamadan kullanmak. Aracın hararet göstergesini sürekli kontrol etmeli, vites geçişlerini dikkatli yapmalı ve yüksek hızlarda çok uzun süre gitmemelisiniz. Ayrıca aracınızın suyunu sık sık kontrol etmeli, su tankına temiz su eklemeli ve gerekli durumlarda antifriz takviyesi yapmalısınız.

 

Son olarak motor temizliğini de önlem olarak gösterebiliriz. Zaman içerisinde motor bölgesinde biriken pas, toz ve kireç kalıntıları, parçaların çalışırken zorlanmasına sebep olabilir. Zorlanan parçalar ise normalden daha fazla ısınarak hararete yol açabilir. Bu durumu önlemek için “Motor Temizliği Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızdaki yöntemleri kullanabilir ve aracınızın motorunu temizleyebilirsiniz.