İnternet Üzerinden Trafik Cezası Nasıl Ödenir?


22 Ağustos 2023
48354 kez okundu
İnternetten Trafik Cezası Nasıl Ödenir?
Oto Hayat

Günümüzde birçok ödeme işlemi internet üzerinden yapılabiliyor. Bu ödemelere trafik cezaları da dahil. Dolayısıyla evden, iş yerinden veya istediğiniz her yerden trafik cezası ödemelerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden 24 saat trafik cezası ödeyebilmeniz de mümkün. Peki, trafik cezaları internet üzerinden nereye ödenir?

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafik cezaları önceden sadece vergi dairelerine ödeniyordu. Sonradan ödeme noktalarına PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar eklendi. Fakat günümüzde trafik cezası internetten de ödenebiliyor. Ödeme noktalarının hemen hepsi online bir şekilde ödeme kabul ediyor. İnternet üzerinden trafik cezası ödeme işlemi yapılabilecek kanalları şöyle sıralayabiliriz:


  • E-devlet

  • İnternet bankacılığı

  • Banka uygulamaları

  • GİB İnteraktif Vergi Dairesi

  • PTTBank internet bankacılığı ve mobil uygulama

İnternetten Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

İnternetten trafik para cezası ödemelerini yapabilmek için online ödeme kanallarına giriş yapabileceğiniz bir hesabınızın olması gerekiyor. Bazı kanallara e-devlet şifrenizle girebiliyorsunuz. Bankacılık kanallarında ise ilgili bankanın müşterisi olmanız gerekiyor. Ödeme yaparken de banka kartı veya kredi kartı kullanabilirsiniz. 

Şimdi, online yöntemleri kullanarak trafik cezanızı nasıl ödeyeceğinizi adım adım açıklayalım. 

E-Devletten Trafik Cezası Ödeme

İnternetten trafik cezası ödeme işlemi için kullanabileceğiniz ilk kanal e-devlet. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) e-devlet üzerindeki hizmetlerini kullanarak trafik cezanızı kolayca ödeyebilirsiniz. Ödeme adımları ise şöyle:


  1. E-devlete (turkiye.gov.tr) giriş yapın.

  2. Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme hizmeti sayfasına gidin.

  3. Hizmet sayfasındaki “Uygulamaya Git” butonu ile ödeme sayfasına ulaşın.

  4. Açılan sayfada trafik cezalarınız otomatik olarak görüntülenecektir. 

  5. Ödemeniz gereken tutarın yanındaki “Öde” butonuna tıklayarak trafik cezanızı ödeyin. 

İnternet Bankacılığından Trafik Cezası Ödeme

Online trafik cezası ödeme işlemi için en pratik yollardan biri de internet bankacılığıdır. Bunun için bankanızın internet sitesine girip aşağıdaki adımları izleyerek borcunuzu ödeyebilirsiniz. Bu noktada ödemelerin sadece anlaşmalı bankaların sistemlerinden yapıldığını unutmamalısınız. 


  1. Bankanın internet sitesi üzerinden internet bankacılığına giriş yapın. 

  2. “Ödemeler” menüsünü açın.

  3. Genellikle “Vergi/ceza ödemeleri” ve “Diğer ödemeler” gibi başlıkların altında yer alan trafik cezası ödeme sayfasına ulaşın. 

  4. Sizden istenen plaka ve benzeri bilgileri girerek trafik cezalarınızı görüntüleyin. 

  5. Ödeme aracı (kart/hesap) seçerek trafik cezanızı ödeyin. 

Banka Uygulamasından Trafik Cezası Ödeme

Trafik cezası ödemek için internet bankacılığının yanında mobil bankacılığı da kullanabilirsiniz. Mobil bankacılık uygulamaları her zaman yanınızda olan cep telefonlarında çalıştığı için oldukça pratiktir. Banka uygulamasından trafik cezası ödemek için yapmanız gerekenler ise şöyle:


  1. Bankanızın mobil uygulamasını açın ve şifrenizle giriş yapın. 

  2. “Ödemeler” menüsüne girin.

  3. Trafik cezalarını ödeyebileceğiniz “Trafik para cezası ödeme” ve benzeri şekilde isimlendirilmiş butona tıklayın. 

  4. Sizden istenen plaka ve benzeri bilgileri girerek trafik cezalarınızı görüntüleyin. 

  5. Ödeme aracını (kart/hesap) seçerek trafik cezanızı ödeyin. 

İnteraktif Vergi Dairesinden Trafik Cezası Ödeme

İnteraktif Vergi Dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete sunulan ve vergi dairelerinde yapılan işlemlerin online ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan bir servis. Dolayısıyla vergi dairelerinde ödenebilen borçlar, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de ödenebiliyor. Trafik cezanızı online vergi dairesine ödemek için şu adımları izleyebilirsiniz:


  1. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine gidin. 

  2. Sitenin ana sayfasında yer alan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” butonuna tıklayın.

  3. Açılan ekrana T.C. kimlik numarası, plaka, tescil tarihi gibi bilgileri girin.

  4. “Sorgula” butonuna tıklayarak trafik cezalarınızı görüntüleyin. 

  5. “Öde” butonu ile ödeme sayfasına gidip kart bilgilerini girerek ödemeyi tamamlayın.

PTTBank’tan Trafik Cezası Ödeme

Trafik cezası ödemesinin yapılabileceği bir diğer kanal da PTT’dir. Bildiğiniz üzere PTT’nin fiziksel şubelerinden trafik cezaları ödenebiliyor. Aynı şekilde PTT’ye ait PTTBank’ın web sitesindeki internet bankacılığı sayfasından ve PTTBank mobil uygulaması üzerinden de trafik cezalarınızı ödeyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise şöyle:


  1. PTTBank internet bankacılığına veya mobil uygulamasına giriş yapın.

  2. “Ödemeler” menüsüne girin.

  3. Trafik cezalarıyla ilgili ödeme ekranına ulaşın.

  4. Aracınızla ilgili talep edilen bilgileri girin.

  5. Uygun yöntemlerden birini seçerek ödemenizi tamamlayın. 

Trafik Cezamı Nereden Sorgulayabilirim?

trafik-cezasi-sorgulama

 

Trafik cezası borcu sorgulamak için yukarıdaki ödeme yöntemlerinin tamamını kullanabilirsiniz. Çünkü bu yöntemler, ödeme adımından önce size trafik cezası borçlarınızı gösterir. Her biri 5 adımdan oluşan yöntemleri 4. adımlarına kadar uygulayarak trafik cezanızı sorgulayabilirsiniz. Bu yöntemlere ek olarak bir de SMS ile sorgulama şansınız bulunuyor. 

 

SMS ile trafik cezası sorgulama işlemi yapmak için önce “TPC”, ardından aracınızın plakasını, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı aralarında boşluk bırakarak (Örnek: TPC 34ABC34 16082019 12345678910) yazıp 1189’a gönderebilirsiniz. Mesajı gönderdikten kısa bir süre sonra size trafik cezalarınızı içeren bir SMS gelecektir. 

 

Aynı mesajı başına “TPC” yerine “TPC AYRINTI” yazarak göndermeniz hâlinde gelen SMS, cezanın veriliş tarihi ve sebebi gibi ayrıntıları da içerir. Bu noktada SMS ile trafik para cezası sorgulamalarının ücretli olduğunu ve ücretlerin operatörlere göre değişiklik gösterebildiğini de hatırlatmamız gerekiyor. 

İndirimli Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

İnternetten trafik cezası ödemesi indirimli de yapılabilir. Bunun için elbette indirim hakkınızın bitmemiş olması gerekiyor. Trafik cezasının kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsanız %25 indirim hakkınızı kullanırsınız. Bu %25’lik indirim hakkınız, cezanızı internet üzerinden ödediğinizde de geçerli olur. İnternetten indirimli trafik cezası ödemek için yukarıda sıraladığımız tüm yöntemleri kullanabilirsiniz. 

 

Bir trafik cezası yediğinizde mutlaka 15 gün içinde ödemelisiniz. Aksi hâlde indirim hakkınızı kaybedebilirsiniz. Eğer ödemeyi çok geciktirirseniz ciddi bir gecikme faiziyle de karşılaşabilirsiniz. Bu durumda trafik cezalarını çok daha yüksek tutarlarda ödemeniz gerekebilir. En güncel trafik cezası tutarlarına ise “2023 Trafik Cezaları” sayfamızdan ulaşabilirsiniz.