Türkiye'de Üretilen Otomobil Modelleri


25 Kasım 2022
265194 kez okundu
Türkiye'de Üretilen Araçlar
Oto Bellek

Türkiye araba üretimi konusunda önemli bir merkez ve ülkemizde otomotiv sektörü hızla büyüyor. Otomobilde üretim adımı ilk olarak 1954’te Tuzla’da açılan Jeep fabrikası ile başladı. Yerli araba Anadol’un üretildiği tarih olan 1966, otomobil tutkunlarının zihinlerine kazınmış durumda. Ardından 1968’de kurulan Türk Otomobil Fabrikası ise Murat 124 modelinin üretimini yaptı. 

 

1970’li yıllardan itibaren ivme kazanan sektörde Oyak, Otoyol, Karsan gibi fabrikalar öne çıkmayı başardı. Peki, günümüzde hangi otomobillerin üretimi ülkemizde yapılıyor? Türkiye’de üretilen araçlara birlikte bakalım.

Hangi Araçlar Türkiye’de Üretiliyor?

  • FIAT Egea

  • FIAT Doblo

  • FIAT Fiorino

  • FIAT Pratico

  • Renault Megane

  • Renault Clio

  • Ford Transit

  • Ford Courier

  • Ford Custom

  • Ford Trucks

  • Hyundai i10

  • Hyundai i20

  • ISUZU D-Max

  • Toyota Corolla

  • Toyota CH-R

  • Mercedes Travego

  • Mercedes Tourismo

  • Mercedes Intouro

  • Mercedes Conecto

  • Togg C SUV

  • Karsan Jest+ 

  • Karsan Atak 

  • BMC Neocity 8,5 M 

Ezber Bozan: FIAT Egea

fiat-egea

“Türkiye'de üretilen otomobiller hangileri?” diye sorulduğu zaman birçok insan ilk olarak FIAT Egea cevabını verecektir. Yıllardır Türkiye’de fabrikası bulunan FIAT, ekonomik motorlara sahip olan otomobiller üretmeyi başarıyor. Tabii ki bunlar arasında en önemlisi Egea. Türkiye’de üretilen arabalar listesinde çok satanlara giren FIAT Egea, Türkiye’nin en çok satan otomobilleri listesinin de ilk sıralarında kendine yer buluyor. Sedan, hatchback ve station wagon seçeneklerinden oluşan Egea ailesinin üretimi Bursa’da yer alan Tofaş çatısı altında yapılıyor.

 

Yurt dışında FIAT Tipo adıyla satılan, hatchback ve sedan gibi farklı versiyonları bulunan FIAT Egea’nın özellikle sedan versiyonu Türkiye’de çok beğeniliyor. İleri teknolojilerle donatılmış iç mekanı, konforlu bir yolculuk deneyimi sunuyor. 520 litrelik geniş bagaj hacmi ise otomobilin kullanışlılığına vurgu yapıyor. 2 adet benzinli, 3 adet dizel motor seçeneği bulunan otomobilde manuel ve otomatik şanzıman seçenekleri yer alıyor. 

FIAT’ın Ticarileri Türkiye’den

fiat-ticari

Ülkemizin koşullarına tam olarak uyan özellikleri ve güçlü yapısı ile öne çıkan FIAT Fiorino, Pratico ve Doblo, yerli üretim araçlar arasında yer alıyor. Ayrıca Türkiye’de üretilen bazı Doblo modelleri, Kuzey Amerika gibi pazarlarda farklı isimlerle satılıyor. 

 

FIAT’ın sevilen ticari araçlarından olan Fiorino, Multijet dizel motoru ile oldukça düşük yakıt tüketimi sunuyor. Özellikle 2 kişilik oturma düzenine sahip versiyonun yüksek depolama alanı, aracı iş için oldukça iyi bir tercih haline getiriyor. 

 

Türkiye’de en çok satan hafif ticari araçlardan olan Doblo, özellikle yüksek yükleme kapasitesi ve dayanıklılığı ile öne çıkıyor. 2 ve 5 kişilik iki farklı oturma düzenine sahip versiyonu bulunan araç, düşük yakıt tüketimiyle de çok beğeniliyor.

Küçük Aile Otomobili: Renault Megane

renault-megane

Bursa’da yer alan devasa fabrikası ve yıllık yaklaşık 350 bin adet araç üretim kapasitesi ile “Türkiye’de hangi araçlar üretiliyor?” sorusu sorulduğu zaman akla Renault’nun gelmesi doğal. Türkiye’de birçok yerli otomobil modeli üreten Oyak Renault, fabrikaları aracılığıyla 1997 yılından beri Megane’ı kullanıcılarla buluşturuyor. Megane hem Türkiye’de hem de dünyada aile otomobili arayışındaki sürücülerin ilk tercihlerinden birini oluşturuyor.

 

Renault Megane, şehir içindeki rutin yolculuklar için de uzun yolculuklar için de konforlu bir yaşam alanı yaratıyor. 5 farklı sürüş modu sunan MULTI-SENSE, ihtiyacınız olan tüm bilgileri görüş alanınıza yansıtan Head Up Display ve R-LINK 2 multimedya sistemi, iç mekanda ayrıcalıklı bir sürüş hissi yaratıyor. Otomobilin geniş açılır cam tavanı ise yolculuğa ferahlık katıyor. Megane’ın Energy dCi 110 motoru 3,7 litre yakıt tüketimiyle oldukça tasarruflu bir seçenek oluşturuyor. 

B Segmentinin Öne Çıkanı: Renault Clio

renault-clio

Geçmişten günümüze 5 milyondan fazla araç, Oyak Renault fabrikalarının üretim bandından çıkıp tüketici ile buluşuyor. Türkiye’de üretilen otomobil modelleri arasında popülaritesi bulunan Clio, hatchback ve sport tourer kasa seçenekleriyle satışa sunuluyor.

 

Renault’un son yıllarda hemen her aracına eklediği C formundaki ön far grubu, Clio’da da yer alıyor. Kaputta yer alan sert hatlar ile bütünleşen far grubu, araca sportif ve güçlü bir imaj katıyor. 

 

Sportif görünümü ile dikkat çeken Renault Clio, kullanışlılığıyla da adından söz ettirmeyi başarıyor. İç mekanda artan malzeme kalitesi ile birlikte daha konforlu bir seçenek haline gelen Clio; Eller Serbest Park Sistemi, Geri Görüş Kamerası ve Yokuş Kalkış Desteği gibi yenilikçi teknolojilerle sürüş keyfini katlıyor. 

Ticari Araçlar: Ford Transit, Courier, Custom, Trucks

ford-transit

1965’ten günümüze 8 milyondan fazla üretilen, dünyanın en çok tercih edilen ticari aracı Ford Transit’in üretimi 50 yıldır Ford’un Kocaeli Gölcük’te yer alan fabrikasında yapılıyor. 7. nesli ile yollarda olan Transit, Avrupa’nın en uzun ömürlü otomobili olarak biliniyor.

 

Ford Custom ve Courier’in tek üretim merkezi de yine Ford’un Gölcük fabrikasıdır. “Yılın Uluslararası Ticari Aracı” unvanını elinde bulunduran Custom, Euro NCAP’in zorlu güvenlik testlerinden beş yıldız alan ilk ticari araç olarak da biliniyor. Courier ise Türkiye’de en çok satılan hafif ticari araç.

 

Eskişehir’deki Ford Otosan İnönü Fabrikası ise çekici, inşaat ve yol kamyonu üretimi yapıyor. Ford Trucks kamyonların üretimi, 1983’ten beri bu fabrikada yapılıyor. 

Şehir Otomobilleri: Hyundai i10 ve Hyundai i20

ford-transit

Şehirli sürücülerin ilk tercihleri arasında yer alan Hyundai i10 ve Hyundai i20 modellerinin üretimi İzmit’te yer alan Hyundai Assan fabrikasında yapılıyor. Türk kullanıcısının da severek kullandığı bu otomobiller İzmit’ten Avrupa’ya ihraç ediliyor.

 

Hyundai i10 ve i20’nin başarısının sırları arasında küçük boyutlar, kullanım kolaylığı ve fiyat avantajı ön plana çıkıyor. Ferah iç mekana ve sürücü odaklı kokpite sahip i10 ve i20; Şerit Takip Uyarı Sistemi (LDWS), Elektronik Denge Kontrolü (ESC), Acil Durum Fren Sinyali (ESS) ve Arka Park Asistanı (RPAS) gibi sürüş destek sistemleri ile çok daha konforlu ve güvenli bir hale geliyor. 

 

Hyundai i10 ve i20’nin öne çıkan diğer özelliği ise rakiplerine göre sundukları yüksek kabin hacmi. A ve B sınıfında yer alan birçok rakibine göre oldukça geniş bir diz mesafesi sunmayı başaran i10 ve i20, baş mesafesinde de oldukça başarılı. Ancak omuz mesafesi konusunda rakipleri ile neredeyse aynı seviyelerde olduklarını söyleyebiliriz.  

Toyota’dan İddialı Otomobiller: Corolla, Verso, CH-R, Corolla Hybrid

toyota-corolla-hybrid

Toyota Corolla, Toyota CH-R ve Toyota Verso; Sakarya’da yer alan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. tarafından üretiliyor.

 

Dünyanın en çok satan otomobili Toyota Corolla’nın 11. nesli, Türkiye’den 30 ülkeye ihraç ediliyor. Kaliteli malzemeler kullanılarak tasarlanan iç mekanı ve daha çekici hale gelen dış tasarımı, otomobilin daha dikkat çekici görünmesini sağlıyor. 

 

Listenin belki de en dikkat çeken ismi, Türkiye’de üretilen ilk hibrit otomobil Toyota CH-R. Araç, düşük yakıt tüketimi ile yüksek performansı buluşturmayı vadediyor. Toyota’nın elmas mimarisine sahip otomobil, güçlü bir görünüm çiziyor. 

 

Dünyanın en çok satan arabaları listesine girmiş olan Toyota Corolla’nın hibrit versiyonu Türkiye’de üretiliyor. Yüksek performansı ile öne çıkan Toyota Corolla Hybrid, JBL marka premium bilgi ve eğlence ekranı ile adaptif hız sabitleme gibi özelliklere sahip. 

En İddialı Pikap: Isuzu D-MAX

isuzu-d-max

Türkiye’de son yıllarda pickup modelleri çok satıyor. Bunlar arasında en sevilenlerden birisi ise Gebze Şekerpınar’da yer alan fabrikada üretilen ISUZU D-MAX. “Türkiye’nin Pick-Up”ı sloganıyla tüketiciye sunulan aracın 4x4 ve 4x2 versiyonları bulunuyor. 6 ileri manuel şanzıman ile donatılan etkileyici crossover, çift turbolu motorları ile 163 ps güç ve 400 Nm tork üretiyor. Zorlu arazi koşullarının üstesinden başarıyla gelen D-MAX, 3.5 tonluk çekme kapasitesi ve üstün dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.

 

Yokuş Kalkış Destek Sistemi, Eğim İniş Kontrolü, ESC (Elektronik stabilite kontrolü), TCS (Çekiş kontrol sistemi), ABS (Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi), EBD (Elektronik fren dağılımı) ve BAS (Panik fren yardım sistemi) gibi donanımlar her an güvende hissetmeniz için hizmet veriyor. Kısacası pikap olması nedeniyle Türkiye’de üretilen arabalar arasında özel bir yere sahip olan D-MAX, güçlü motoru ile önem kazanıyor.

Popüler Şehirlerarası Otobüs: Mercedes Travego

mercedes-travego

Türkiye üretimi arabalar arasında dünya devlerinden biri olan Mercedes de var. Mercedes-Benz, otobüs ve kamyon modellerinin üretimi için Türkiye’deki fabrikalarını kullanıyor. Önce çıkan modellerden biri ise Travego.

 

Mercedes Travego, şehirlerarası otobüs firmalarının sıkça tercih ettiği bir model. Şehirlerarası yolcu taşımacılığında yaygın kullanılan modellerden biri olan Travego ile birlikte Mercedes’in Tourismo, Intouro ve Conecto modelleri de Türkiye’de üretiliyor. Otobüsler İstanbul Hoşdere’deki, kamyonlar ise Aksaray’daki fabrikalardan çıkıyor. 

Türkiye’nin Gururu: Togg C SUV

togg-c-suv

Türkiye’de üretilen otomobiller listesine gururlu bir şekilde giriş yapan Togg C SUV, fabrikanın açılışında banttan indi ve vatandaşlara tanıtıldı. %100 elektrikli bir otomobil olarak üretilen Togg C SUV, yerli bir marka olduğu için heyecanla bekleniyor. 

 

Togg’un C SUV ile birlikte sedan modelleri de üretiliyor. Bu araçların 2023 yılının ilk çeyreğinde yollarda olması bekleniyor. 

Her Zaman Aramızdalar: Karsan Jest+ ve Atak

karsan-jest+

Türkiye'de araba üretiminin temel taşlarından biri hiç şüphesiz Karsan’dır. Binek otomobiller üretmediği için çok fazla göz önünde olmadığı sanılan Karsan, aslında her zaman aramızda. Özellikle Jest+ ve Atak modellerini aslında herkes tanıyor. 

 

Karsan’ın Jest+ modeli dolmuş, Atak modeli ise belediye otobüsü olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Aynı şekilde Jestronic, Citymood 10, 12 ve 18 de toplu taşımanın en çok tercih edilen modelleri arasında yer alıyor. Bunların yanında Karsan, e-ATA serisindeki elektrikli otobüsleri de Türkiye’de üretiyor.

Şehrin İçini Bilen Otobüs: BMC Neocity 8,5 M

bmc-neocity

Şehir içi toplu taşıma araçları arasında Karsan dışında BMC modelleri de yer alıyor. Bir Türk markası olan BMC Neocity 8,5 M gibi toplu taşıma aracı olarak kullanılan modellerini Türkiye’de üretiyor. Markanın Türkiye’de üretilen Neocity 9 M, 10 M ve 14 M modelleri ise özellikle büyük şehirlerde belediye otobüsü olarak tercih ediliyor. 

 

Türkiye otomobil üretimi konusunda olduğu gibi tır ve kamyon üretiminde de önemli bir bölge. Bu alanda başı çeken markalar arasında BMC de bulunuyor. BMC’nin Türkiye’deki fabrikalarında tır ve kamyonun yanı sıra tank ve zırhlı araç gibi savunma sanayi araçları da üretiliyor. 


Fiat, Renault, Hyundai, Toyota gibi Türkiye’de üretilen arabaların ikinci el modellerine ikinciyeni.com üzerinden ulaşabilir, iade hakkını da saklı tutarak güvenli bir şekilde satın alabilirsiniz.