Ticari Araçlara ÖTV Muafiyeti Geliyor! ÖTV Muafiyeti Hangi Araçları Kapsayacak?


15 Haziran 2023
105820 kez okundu
Ticari Araçlarda Ötv Muafiyeti Ne Kadar
Oto Hayat

Araçlarda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) oranları zaman zaman değişiyor ve bu vergi kalemi, araç fiyatlarını önemli ölçüde etkiliyor. Ticari araçlarda ÖTV muafiyetini kapsayan yeni yasal düzenleme ile birlikte ÖTV oranlarında bir kez daha güncelleme olacak. Henüz hazırlık aşamasında olan yeni yasal düzenleme hakkında yapılan açıklamalar, düzenlemenin içeriği hakkında önemli bilgiler içeriyor. Söz konusu açıklamalar ışığında “Ticari araçta ÖTV indirimi ne kadar, hangi araçları ve kimleri kapsıyor?” gibi soruların cevaplarına bakalım. 

Ticari Araçlara ÖTV Muafiyeti Nedir?

Ticari araç ÖTV muafiyeti, ticari amaçla kullanılan araçlarla ilgili bir vergi indirimi olarak yakın zamanda hayatımıza girecek. Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2023’te yapılan açıklamalara göre bu düzenlemeyle mesleğini ticari araçlarla icra eden vatandaşların yatırımlarına destek vermek hedefleniyor.

 

Geçmiş yıllarda da benzer bir uygulama yapılmış ve binlerce ticari araç, ÖTV ödenmeden satın alınmıştı. Fakat bu kez uygulamada bazı değişiklikler olacak. Dolayısıyla bu yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından faydalanmak isteyenler, uygulamanın detaylarını bilmek durumundalar. Çünkü bu muafiyetin kapsamında, alınacak araçlarla ilgili bazı sınırlar mevcut. Peki, ÖTV muafiyeti ile hangi araçlar alınır?

Hangi Ticari Araçlar ÖTV Muafiyeti Kapsamına Giriyor?

Ticari araçlar için yürürlüğe girmesi planlanan ÖTV muafiyetinin hangi araçları kapsadığı ilk olarak Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. Açıklamaya göre muafiyet kapsamına alınacak araç sınıflarını şöyle sıralayabiliriz:


  • Taksi

  • Dolmuş

  • Minibüs

  • Midibüs

  • Otobüs

  • Kamyon

  • Çekici (Tır)

     

ÖTV indirimiyle satın alınabilecek araçlar bu şekilde, fakat özellik bakımından bu araç sınıflarındaki hangi araçların muafiyete dahil olacağı henüz açıklanmadı. Verilen tek detay, aracın yenilenmesi olurken bakanlıktan yapılan açıklamada ise sadece taksi ile ilgili detaylı bilgi verildi.

 

Söz konusu açıklamaya göre motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen ve ÖTV oranı %45 ile 80 arasında olan ticari taksiler yasal düzenlemeye dahil edilecek. İndirimden yararlanacak diğer araçların detayları ise yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle netleşecek.

ÖTV İndiriminden Kimler Yararlanabilir?

EcoTour

 

ÖTV indirimi çalışmasının içeriği henüz netleşmemiş olsa da muafiyetten kimlerin yararlanacağı ilk açıklamalarla birlikte belli oldu. Verilen bilgilere göre şehir içi taksiciler; dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüs ile yolcu taşımacılığı yapanlar ve kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler ÖTV indiriminden faydalanacak. Fakat bu açıklamada yer alanların hepsi ÖTV’den muaf olmayacak. Çünkü yasal düzenlemede araç yenileme şartı olacak.

 

Düzenlemeye göre sadece aracını yenilemek isteyenler bu indirimden faydalanabilecek. Yani ilk kez ticari araç alanlar ÖTV’den muaf tutulmayacak. Aynı şekilde farklı sınıf araç almak isteyenler de yürürlükteki oranlara göre ÖTV ödeyecek. 

 

Üzerinde çalışılan yasal düzenleme ile ticari faaliyetlerde kullandıkları araçları aynı cins bir araç alarak yenilemek isteyenler, yeni araçlar için ÖTV ödemeyecek. Buna göre sadece ticari aracını aynı sınıftaki daha yeni model bir araçla değiştirenler ÖTV indiriminden yararlanacak. 

Ticari Araçlar İçin ÖTV Muafiyeti Nasıl Uygulanacak?

Ticari araç ÖTV oranları araç sınıflarına göre değiştiği için uygulanacak indirimler de farklı olacak. Yani kullanılan araç sınıfındaki ÖTV yüzde kaç ise ticari aracını yenileyenler de o oranda bir indirim hakkına sahip olacak. Ayrıca araçlardaki KDV oranı, ÖTV dahil fiyat üzerinden hesaplandığı için dolaylı yoldan KDV indirimi de söz konusu. Kısaca bu yasal düzenleme sonrası ticari aracını yenilemek isteyenler, hem ÖTV hem de KDV indiriminden faydalanacak.

 

ÖTV muafiyetinin nasıl uygulanacağını bir örnek üzerinden açıklayabiliriz. Detayları verilen taksiler üzerinden ilerleyelim. Motor silindir hacmi 1600 cc’den küçük, satış fiyatı da 1.000.000 TL olan bir otomobili ele alalım. Bu araç %80’lik ÖTV dilimine girer. Hesaplama ise şöyle olur:

 

Ticari Araç ÖTV Muafiyeti Örnek Hesaplama

 

Muafiyet Öncesi

Muafiyet Sonrası

Vergisiz Fiyatı

470.810 TL

470.810 TL

ÖTV Oranı

%80

%0

ÖTV Tutarı

376.648 TL

0 TL

KDV Oranı

%18

%18

KDV Tutarı

152.542 TL

84.746 TL

Satış Fiyatı

1.000.000 TL

555.556 TL

Toplam Vergi

529.190 TL

84.746 TL

Toplam İndirim

0 TL

444.444 TL

 

Tablodaki örnek hesaplamaya göre bir taksici, sahip olduğu aracı nihai satış fiyatı 1.000.000 TL olan yeni bir taksiyle değiştirmek istediğinde 444.444 TL’lik indirimden faydalanacak ve sadece 555.556 TL ödeyecek. 


Ticari araçlarda ÖTV muafiyetinin 2023 yılı içerisinde yürürlüğe girmesi beklenirken şahsi araçlar için 2022’nin sonunda yapılan matrah düzenlemesi uygulanmaya devam ediyor. Konuyla ilgili detaylı bilgiler için “ÖTV Matrah Düzenlemesi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.