2025 Güncel Akaryakıt Fiyatları/Ücretleri

Bu içerik 06.02.2025 tarihinde güncellenmiştir.
Güncel Akaryakıt Ücretleri 2025
EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından yayımlanan listeye göre Ocak 2025 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları şöyle:
Tablodaki fiyatlar bulunduğunuz ile, ilçeye ve tercih ettiğiniz akaryakıt firmasına göre değişiklik gösterebilir.
Güncel Benzin Fiyatları 2025
Benzin, otomobillerde en çok kullanılan akaryakıtlardan biri. Benzin fiyatının belirlenmesinde ise vergiler, rafineri fiyatları, dağıtım masrafları gibi etkenler rol oynuyor. Ayrıca benzin fiyatları, il ve ilçe bazında da değişiklik gösteriyor. Buna göre ortalama 1 litre benzin kaç TL?
1 Litre Kurşunsuz Benzin (95 Oktan): 46,32 TL
Güncel Motorin/Mazot Fiyatları 2025
Mazot fiyatı, dizel motorlu araç kullanan sürücüleri ilgilendiriyor. Çünkü bu araçlarda benzin yerine mazot kullanılıyor. Ayrıca halk arasında mazot olarak bilinen yakıtın asıl adının motorin olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. Yani motorinin litre fiyatını öğrenmek için de mazot fiyatlarına bakmak yeterli. Mazot fiyatları ise bölgelere ve tercih edilen akaryakıt istasyonuna göre farklı olabiliyor. Peki, 1 litre mazot kaç TL?
1 Litre Mazot (Motorin): 46,46 TL
Güncel LPG/Otogaz Fiyatları 2025
LPG yani likit petrol gazının kullanım alanı oldukça geniş. Sıvılaştırılmış formda olan LPG’nin otomobillerde kullanılan türüne otogaz adı veriliyor. Otogaz ise LPG’li olarak üretilenlerle birlikte sonradan LPG tankı takılan araçlarda kullanılan bir yakıt. Diğer yakıtlarda olduğu gibi değişken fiyatlara sahip olan LPG’nin ortalama litre fiyatı ise şöyle:
1 Litre Otogaz (LPG): 27,90 TL
Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?
Akaryakıt fiyatlarının belirlenme sürecinde aslında birçok aşamadan geçiliyor. Fiyatlar; rafineri fiyatları, dağıtımcı fiyatları, EPDK payı, ÖTV ve KDV gibi unsurlar doğrultusunda belirleniyor. Bununla birlikte 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında hem dağıtımcılar hem de bayiler fiyat konusunda serbest. Tabii bayilerin serbestliği, dağıtımcı firmanın belirlediği tavan fiyatlarla sınırlı.
Akaryakıt fiyatlarını oluşturan unsurların birbirine bağlı olmasından dolayı motorine veya benzine zam geldiğinde bu zammın sebebi, zincirdeki herhangi bir aşama olabilir. Aynı şekilde akaryakıt indirimlerinin de rafineri fiyatından vergi indirimine kadar birçok sebebi olabilir.
Bu bilgiler doğrultusunda akaryakıt fiyatlarının nasıl belirlendiğine daha yakından bakalım.
EPDK Payı ve ÖTV
Akaryakıt fiyatlarında en büyük etkenler arasında EPDK payı ve ÖTV bulunuyor. Satışı yapılan petrol ürünlerinden EPDK’ya da pay aktarılıyor. Akaryakıtta EPDK payı 2025 için benzin ve motorin gibi ürünlerde m3 başına 36,40 TL’dir. Buna ek olarak fiyat belirlenirken ÖTV de dikkate alınıyor.
Akaryakıtta vergi oranı 2025 yılının Ocak ayında güncellendi. Bu güncelleme, akaryakıt zamlarında da etkili oldu. Buna göre bazı yakıtlardaki litre başı ÖTV ücreti şöyle:
Benzin Türleri (95 Oktan vb.): 11,98 TL
Motorin (Mazot): 11,23 TL
Otogaz (LPG): 9,20 TL
Gümrüksüz Rafineri Fiyatı
Petrol ürünlerini büyük oranda yurt dışından ithal eden bir ülke olduğumuz için gümrüksüz rafineri fiyatlarının belirlenmesinde yurt dışı piyasalar dikkate alınıyor. Bu noktada Akdeniz - İtalyan piyasasında yer alan CIF Akdeniz ürün fiyatları etkili oluyor. CIF Akdeniz ürün fiyatları ve döviz kurundaki dalgalanmalar referans alınarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor.
Rafineri Fiyatı
Rafineri fiyatı; EPDK payı, ÖTV ve gümrüksüz rafineri fiyatına göre belirleniyor. Bu süreçte kullanılan formül ise şöyle:
EPDK Payı + ÖTV + Gümrüksüz Rafineri Fiyatı = KDV Hariç Rafineri Satış Fiyatı
Depo Satış Fiyatı
Akaryakıt ücretlerinin belirlenmesinde ve bu fiyatların değişken olmasında rol oynayan unsurlardan biri, depo satış fiyatlarıdır. Çünkü depo satış fiyatları, dağıtım firmaları tarafından belirleniyor. Dağıtım firmalarını, petrol istasyonu markaları olarak açıklayabiliriz.
Bu firmalar, rafineriden çıkan petrol ürünlerini rafineri satış fiyatı üzerinden satın alır. Ardından bu fiyatın üzerine dağıtım ücreti, servis ücreti ve kâr payı gibi kalemler eklenir. Kısaca depo satış fiyatı, dağıtım firmasının fiyat politikasına bağlı olarak belirlenir.
Pompa Satış Fiyatı
Pompa satış fiyatı, akaryakıt ürünlerinin son tüketiciye yani araç sahiplerine satıldığı fiyatı temsil eder. Pompa satış fiyatlarını ise petrol istasyonu işletmecisi yani bayi belirler. Bu süreçte serbest fiyatlandırma politikası uygulanır; fakat dağıtım firmaları, tavan fiyat uygulaması da yapar. Sonuç olarak akaryakıt istasyonu, dağıtım firması tarafından belirlenen tavsiye edilen pompa fiyatını geçmeyecek şekilde pompa satış fiyatını belirlemekte özgürdür.
Akaryakıt istasyonları, pompa satış fiyatını belirlerken bulundukları bölgenin piyasa koşullarını da gözetirler. Bu nedenle benzin, mazot ve otogaz fiyatları, alışveriş yaptığınız istasyon markasının dışında şehre, ilçeye, hatta semte göre bile değişkenlik gösterebilir. Bulunduğunuz bölgedeki akaryakıt istasyonlarının güncel fiyatlarına, EPDK pompa fiyat listesi sayfasından il ve ilçe seçerek ulaşabilirsiniz.

Motor Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli Otomobil Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Otonom Araçlar: Nvidia Atlan’ın Önemi

Ralli Arabalarının Özellikleri Neler?
