2024 Güncel Akaryakıt Fiyatları/Ücretleri


04 Ağustos 2023
72922 kez okundu
2024 Güncel Akaryakıt Fiyatları
Oto Hayat

Akaryakıt fiyatları sürekli değişiyor ve bu konu araç sahiplerini doğrudan ilgilendiriyor. Fiyat oluşumunda birçok farklı detayın rol oynaması ve yapılan bazı yasal düzenlemeler, akaryakıt ücretlerinin değişmesinde etkili oluyor. Yapılan son artış ve düzenlemeyle birlikte akaryakıt fiyatları tekrar değişti. Peki, artış sonrası litre fiyatlarında ne gibi değişiklikler oldu, yapılan düzenlemeler pompa fiyatlarına nasıl yansıdı?

Güncel Akaryakıt Ücretleri 2024

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından yayımlanan listeye göre Ocak 2024 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları şöyle:


Güncel Akaryakıt Fiyatları (16 Şubat 2024)

Yakıt Türü

Fiyat

Kurşunsuz Benzin 95 Oktan (95 Oktan)

40,94 TL

Kurşunsuz Benzin 95 Oktan (Diğer)

40,65 TL

Motorin/Mazot

44,29 TL

Motorin (Diğer)

44,34 TL

Otogaz/LPG

20,58 TL

Gaz Yağı

38,27 TL

Fuel Oil (Kükürt Oranı %0.1-%1 Arası)

24,62 TL

Yüksek Kükürtlü Fuel Oil (Kükürt oranı %1’den Fazla)

22,34 TL

Tablodaki fiyatlar bulunduğunuz ile, ilçeye ve tercih ettiğiniz akaryakıt firmasına göre değişiklik gösterebilir. 

Güncel Benzin Fiyatları 2024

Benzin, otomobillerde en çok kullanılan akaryakıtlardan biri. Benzin fiyatının belirlenmesinde ise vergiler, rafineri fiyatları, dağıtım masrafları gibi etkenler rol oynuyor. Ayrıca benzin fiyatları, il ve ilçe bazında da değişiklik gösteriyor. Buna göre ortalama 1 litre benzin kaç TL?


  • 1 Litre Kurşunsuz Benzin (95 Oktan): 40,94 TL

Güncel Motorin/Mazot Fiyatları 2024

Mazot fiyatı, dizel motorlu araç kullanan sürücüleri ilgilendiriyor. Çünkü bu araçlarda benzin yerine mazot kullanılıyor. Ayrıca halk arasında mazot olarak bilinen yakıtın asıl adının motorin olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. Yani motorinin litre fiyatını öğrenmek için de mazot fiyatlarına bakmak yeterli. Mazot fiyatları ise bölgelere ve tercih edilen akaryakıt istasyonuna göre farklı olabiliyor. Peki, 1 litre mazot kaç TL?


  • 1 Litre Mazot (Motorin): 44,29 TL    

Güncel LPG/Otogaz Fiyatları 2024

LPG yani likit petrol gazının kullanım alanı oldukça geniş. Sıvılaştırılmış formda olan LPG’nin otomobillerde kullanılan türüne otogaz adı veriliyor. Otogaz ise LPG’li olarak üretilenlerle birlikte sonradan LPG tankı takılan araçlarda kullanılan bir yakıt. Diğer yakıtlarda olduğu gibi değişken fiyatlara sahip olan LPG’nin ortalama litre fiyatı ise şöyle:


  • 1 Litre Otogaz (LPG): 20,58 TL

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

akaryakit-fiyatlari-nasil-belirleniyor

 

Akaryakıt fiyatlarının belirlenme sürecinde aslında birçok aşamadan geçiliyor. Fiyatlar; rafineri fiyatları, dağıtımcı fiyatları, EPDK payı, ÖTV ve KDV gibi unsurlar doğrultusunda belirleniyor. Bununla birlikte 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında hem dağıtımcılar hem de bayiler fiyat konusunda serbest. Tabii bayilerin serbestliği, dağıtımcı firmanın belirlediği tavan fiyatlarla sınırlı. 

 

Akaryakıt fiyatlarını oluşturan unsurların birbirine bağlı olmasından dolayı motorine veya benzine zam geldiğinde bu zammın sebebi, zincirdeki herhangi bir aşama olabilir. Aynı şekilde akaryakıt indirimlerinin de rafineri fiyatından vergi indirimine kadar birçok sebebi olabilir. 

 

Bu bilgiler doğrultusunda akaryakıt fiyatlarının nasıl belirlendiğine daha yakından bakalım.

EPDK Payı ve ÖTV

Akaryakıt fiyatlarında en büyük etkenler arasında EPDK payı ve ÖTV bulunuyor. Satışı yapılan petrol ürünlerinden EPDK’ya da pay aktarılıyor. Akaryakıtta EPDK payı 2024 için benzin ve motorin gibi beyaz ürünlerde m3 başına 2,54 TL, diğer siyah ürünlerde ise ton başına 2,69 TL’dir. Buna ek olarak fiyat belirlenirken ÖTV de dikkate alınıyor. 

Akaryakıtta vergi oranı 2024 yılının Ocak ayında güncellendi. Bu güncelleme, akaryakıt zamlarında da etkili oldu. 3 Ocak 2024’te yayımlanan ÖTV Kanunu eki (I) sayılı liste’ye göre bazı yakıtlardaki litre başı ÖTV ücreti şöyle:


  • 95 Oktan Kurşunsuz Benzin: 9,4540 TL

  • 98 Oktan Kurşunsuz Benzin: 9,9105 TL

  • Motorin (Mazot): 8,8629 TL

  • Otogaz (LPG): 7,2577 TL

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı

Petrol ürünlerini büyük oranda yurt dışından ithal eden bir ülke olduğumuz için gümrüksüz rafineri fiyatlarının belirlenmesinde yurt dışı piyasalar dikkate alınıyor. Bu noktada Akdeniz - İtalyan piyasasında yer alan CIF Akdeniz ürün fiyatları etkili oluyor. CIF Akdeniz ürün fiyatları ve döviz kurundaki dalgalanmalar referans alınarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirleniyor. 

Rafineri Fiyatı

Rafineri fiyatı; EPDK payı, ÖTV ve gümrüksüz rafineri fiyatına göre belirleniyor. Bu süreçte kullanılan formül ise şöyle:


  • EPDK Payı + ÖTV + Gümrüksüz Rafineri Fiyatı = KDV Hariç Rafineri Satış Fiyatı

Depo Satış Fiyatı

Akaryakıt ücretlerinin belirlenmesinde ve bu fiyatların değişken olmasında rol oynayan unsurlardan biri, depo satış fiyatlarıdır. Çünkü depo satış fiyatları, dağıtım firmaları tarafından belirleniyor. Dağıtım firmalarını, petrol istasyonu markaları olarak açıklayabiliriz. 

 

Bu firmalar, rafineriden çıkan petrol ürünlerini rafineri satış fiyatı üzerinden satın alır. Ardından bu fiyatın üzerine dağıtım ücreti, servis ücreti ve kâr payı gibi kalemler eklenir. Kısaca depo satış fiyatı, dağıtım firmasının fiyat politikasına bağlı olarak belirlenir. 

Pompa Satış Fiyatı

Pompa satış fiyatı, akaryakıt ürünlerinin son tüketiciye yani araç sahiplerine satıldığı fiyatı temsil eder. Pompa satış fiyatlarını ise petrol istasyonu işletmecisi yani bayi belirler. Bu süreçte serbest fiyatlandırma politikası uygulanır; fakat dağıtım firmaları, tavan fiyat uygulaması da yapar. Sonuç olarak akaryakıt istasyonu, dağıtım firması tarafından belirlenen tavsiye edilen pompa fiyatını geçmeyecek şekilde pompa satış fiyatını belirlemekte özgürdür. 

 

Akaryakıt istasyonları, pompa satış fiyatını belirlerken bulundukları bölgenin piyasa koşullarını da gözetirler. Bu nedenle benzin, mazot ve otogaz fiyatları, alışveriş yaptığınız istasyon markasının dışında şehre, ilçeye, hatta semte göre bile değişkenlik gösterebilir. Bulunduğunuz bölgedeki akaryakıt istasyonlarının güncel fiyatlarına, EPDK pompa fiyat listesi sayfasından il ve ilçe seçerek ulaşabilirsiniz.