Emniyet Kemerinin Tarihçesi


25 Ekim 2022
210690 kez okundu
Emniyet Kemeri Tarihçesi - Kim İcat Etti?
Oto Hayat

İlk kez kullanıldığı günden bu yana birçok hayat kurtaran ve çoğu zaman kazaların yıkıcı etkilerini önleyen emniyet kemeri, fren sistemleri gibi günümüzde bir otomobilin olmazsa olmaz güvenlik ekipmanlarındandır. Emniyet kemeri tarihçesini ve bu ekipmanın zaman içindeki değişimini sizin için derledik. 

Öncelikle “Emniyet kemeri ne zaman bulundu?” sorusuna cevap verelim.

 

Emniyet Kemeri Ne Zaman İcat Edildi? Emniyet Kemerini Kim Buldu?

 

Fransız mucit Gustave Liebau, 1903 yılında ilk emniyet kemerini icat etti. Ancak bu kemer, bugün kullandığımız emniyet kemerlerine göre çok daha ilkeldi. Kemer sadece vücudu sarıp çarpışma anında öne doğru savrulmayı belli bir oranda engelliyordu. 

1930’lu yıllara geldiğinde ABD’de birçok hekim, araçlarına emniyet kemeri ekletmeye başladı. Colorado Eyaleti Tıp Birliği ise 1953 yılında iki noktalı olarak tarif edilen emniyet kemerlerinin yasal zorunluluk olması gerektiği ile ilgili bildiri yayımladı. 1955 yılına gelindiğinde ise ABD’nin Kaliforniya eyaletinde araç kullanırken emniyet kemeri takmak zorunlu hale geldi. 

 

Emniyet Kemerinin Öncüsü: ABD

EcoTour

 

1930’lu yıllara geldiğinde ABD’de birçok hekim, araçlarına emniyet kemeri ekletmeye başladı. Colorado Eyaleti Tıp Birliği ise 1953 yılında iki noktalı olarak tarif edilen emniyet kemerlerinin yasal zorunluluk olması gerektiği ile ilgili bildiri yayımladı. 1955 yılına gelindiğinde ise ABD’nin Kaliforniya eyaletinde araç kullanırken emniyet kemeri takmak zorunlu hale geldi. 

Bilindik Yüz: Volvo

1956 yılında Volvo tarafından emniyet kemerleri, aksesuar olarak sunulmaya başlandı. Bundan tam 1 yıl sonra ise Volvo, iki noktalı emniyet kemerine özel bir kilit mekanizması ekledi. 

Güvenlik konusunda günümüzde önde gelen markalardan biri olmayı başaran Volvo’nun mühendislerinden Nils Bohlin, iki noktalı emniyet kemerinin yeterince güvenli olmadığına kanaat getirdi. Böylece günümüzde de kullanılan üç noktalı emniyet kemeri sistemi ortaya çıktı. Volvo tarafından geliştirilip patenti alınan üç noktalı emniyet kemeri, 1959 yılından itibaren standart donanım olarak sunulmaya başlandı. 

Aynı dönemlerde ABD’nin bazı yerlerinde emniyet kemeri, maliyetli olduğu gerekçesiyle kullanılmıyordu. Hatta New York eyaletinde zorunlu olması engellendi. Ancak 1960 yılında kemer takmanın zorunlu olması ile ilgili yasa çıktı. 

1969 yılında ise Volvo’nun merkezinin bulunduğu İsveç, üç noktalı emniyet kemerinin, araçların ön koltuklarında zorunlu olarak bulunmasına karar verdi. Ardından tüm Avrupa’ya emniyet kemeri yayılmaya başladı. Mercedes ise arka koltukta emniyet kemeri sunmaya başladı ve bunu standart haline getirip her aracına ekledi. 

Türkiye’de Emniyet Kemeri Ne Zaman Zorunlu Oldu?

EcoTour

 

Türkiye’de de 1992 yılında "şehir içi yollarda da ticari otomobil ve minibüsle yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri hariç, otomobil ve otomobil gibi tescil işlemi gören arazi taşıtları ve minibüs gibi taşıtların sürücüleri ile ön koltuğunda oturan yolcularına" şeklinde bir ifade ile emniyet kemeri takmak zorunlu hale geldi. Türkiye'de üretilen ve yurt dışından ithaline izin verilen araçlara 3 ay süre tanındı. 

Kimler Emniyet Kemeri Takmak Zorunda?

Emniyet kemeri zorunluluğu ilk olarak otomobil ve minibüslerde, şoför ve ön koltuktaki yolculara getirilmiş olsa da sonrasında yapılan düzenlemelerle diğer yolculara ve farklı araçlara da zorunluluk getirildi.

1995 yılından başlayarak binek otomobillerin arka koltuklarında da emniyet kemeri kullanımı zorunlu hale geldi. Günümüzde de bu zorunluluk devam ediyor. 1995 yılından sonra ise okul taşıtları gibi bazı özel araçlarda emniyet kemeri kullanılması zorunlu oldu. 

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar?

Trafikteyken yasal olarak takılması zorunlu olan emniyet kemerinin takılmaması, trafik cezası kesilme nedenleri arasındadır. Buna göre emniyet kemeri cezası 2022 yılı için 196 TL olarak belirlenmiştir. Cezanın yazılması ve ardından 15 gün içerisinde ödenmesi hâlinde bu tutar, %25 indirimle birlikte 147 TL olacaktır. 

Günümüzde yerli otomobiller dahil olmak üzere Türkiye’de satışa sunulan tüm otomobillerde üç noktalı emniyet kemeri bulunuyor. ikinciyeni.com araçları arasında gördüğünüz tüm modellerde de üç noktalı emniyet kemeri mevcuttur. Ayrıca ikinciyeni.com’da gördüğünüz tüm araçlar TSE onaylı ekspertizden geçtiği için emniyet kemerleri ile ilgili kontroller de yapılır.