Anti-Lag Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?


13 Eylül 2021
197667 kez okundu
Anti-Lag Sistemi Nedir, Nasıl Çalışır?
Oto Hayat

Yüksek süratlerde, keskin virajlardan geçerken veya ralli gibi etkinliklerde sık sık çok yüksek bir egzoz sesi duyarız. Bunun en önemli nedeni, motorlarda yer alan turbo besleme ile entegre çalışan Anti-Lag Sistemi'dir. Lag Sistemi veya sık kullanılanlar görüntüsü ile ALS'yi inceledik. İlk olarak turbo beslemeyle hazırlanır.

Turbo Besleme veya Turbo Şarj Nedir?

Hacimlerine göre yüksek performansa çıkabilmesi için uzun yıllar süren çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar arasında da turbo besleme veya turbo gerilim, diğer insanlara içten yanmalı motorlar için standart okumaya başladı. Turbo beslemede temel olarak motor içerisinden alınan güçle işlemi gerçekleştirilip pistonların hareket etmesi sağlanıyor. Yanma işlemi için ise yıldırım gözetleniyor. Turbo bataryası da yakılıp atılan ve yüksek enerji deposu atık gazlardan yararlanarak atmosferde yer alan havayı dikkat çekiyor. Alınan hava tutularak motora iletiliyor ve yüksekten hava ile eğitimliyor motorda yanması sağlanıyor.

Tabii ki burada bazı sorunlar bulunuyor. başında da “turbo lag” adı verilen bir sorudur.

Turbo Lag Nedir?

EcoTour

Turbo lag veya Türkçesi ile turbo gecikmesi, turbo şarjı sağlayan pervanenin ihtiyaç duyduğu dönüş hızına gelene kadar geçen süredir. Binek otomobillerde ilk turbo versiyonlarda bu sorun çok net hissedilebiliyordu. Ancak günümüzde turbo şarj neredeyse hissedilemeyecek sürelere indi. Fakat yine de gaz pedalına bastığınız zaman ile turbonun istenilen dönüş hızına ulaşması arasında kısa bir süre geçebiliyor.

Anti-Lag System Nedir?

Anti-Lag System veya kısaltması ile ALS, turbo gecikmesini ortadan kaldıran sistemin adı. Günlük hayatta kullandığımız otomobillerde, turbo gecikmesini düşürmek için akü tarafından beslenen ufak elektrikli rotorlar gibi farklı teknolojiler kullanılıyor. Fakat bu durum, WRC ve Formula 1 gibi rekabetin yüksek olduğu alanlarda yeterince efektif görülmüyor. Bu nedenle de bu gibi sistemler yerine ALS kullanılıyor.

ALS genel olarak egzoz içerisinde yanmanın devam etmesini ve enerjinin düzenli olarak turboya iletilmesini sağlıyor. Böylece turbo gecikmesi yaşanmıyor ve aracın motoru, ihtiyaç duyduğu yüksek basınçlı havaya her zaman ulaşabiliyor.

Anti Lag Sistemi’nin Zararları Var mı?

EcoTour

ALS’nin en büyük zararı, aracı düzenli olarak sıcak halde tutmasıdır. Bu nedenle de aracın aksamları, normalden çok daha hızlı yıpranır. Düzenli olarak kontroller yapılmaz ve dikkat edilmezse de ALS ile kullanılan bir araç kısa süre içerisinde kullanılamaz hale gelebilir.

Bir Araca Anti Lag Sistemi Eklenebilir mi?

Herhangi bir turbo beslemeli araca ALS eklemeniz mümkün. Ancak bu durum, motor ömrünü ve motor ile bağlı aksamları hızla kullanılamaz hale getirebileceği gibi yasal olarak sorun yaşamanıza da neden olabilir. Bu nedenle sadece pist gibi kapalı alanlarda aracınızı kullanmayacaksanız ve ileri sürüş teknikleri eğitimi almadıysanız ALS ekletmemenizi öneririz.

Turbo Şarjlı Araç Alımı

2000 ve ürünle ilgili ürünlerle ilgili sorunlar çok ama çok küçük. Eğer bizim araç ikinci el ise, onun yerine ilişkin ekspertiz raporunda yer almaktadır. Çünkü turbo uçaklarını dışında bir şey dışında pek mümkün değil.

Turbo voltaja sahip  ikinciyeni.com araçlarını  incelediğiniz zaman araç detay sayfalarında TSE ekspertizden faydalanmaktan faydalanabilirsiniz. Raporda yer alan dışında bir araçta farklı bir kusur veya olaydan ikinciyeni.com'dan satın alındıktan sonra araç için iade işlemini gerçekleştirmeyebilirsiniz.