Adblue Nedir, Ne İşe Yarar?


17 Mayıs 2022
215465 kez okundu
Adblue Nedir, Ne İşe Yarar?
Oto Hayat

Son yıllarda sık sık arızalara neden olmasıyla gündeme gelen Adblue sıvısı, Euro 6 emisyon standartlarının açıklanmasından bu yana neredeyse zorunlu olarak kullanılıyor. Daha az zararlı gaz salınımı yapılmasını sağlayan bu sıvı ile dizel araçlar, emisyon standartlarını karşılayabiliyor. Peki, Adblue tam olarak nedir?

Adblue Nedir?

İçerisinde yaklaşık %67,5 oranında saf su ve %32,5 oranında üre bulunan Adblue, dizel araçların çevreye salınım yaptığı azot oksitin azalmasını sağlıyor. Atık gazların bir kısmı zararsız hale geldiği için dizel araçlar daha çevreci hale gelebiliyor. 

Adblue Ne İşe Yarar?

 

Avrupa’da uygulanan Euro normları ile araçların çevreye salınım yapabilecekleri gaz miktarı belirleniyor. Her geçen yıl salınım yapılabilecek gaz miktarı yavaş yavaş azaltılıyor. Bu nedenle de markalar, yeni teknolojiler geliştirmek zorunda kalıyor. Euro 6 normları ile de Adblue adı verilen sıvı yaygınlaşmaya başladı. 

 

Temel olarak Adblue, egzoz sistemlerinde ortaya çıkan gazların bir kısmını daha zararsız hale getiriyor. Egzoz sisteminde yer alan SCR (Seçici Katalitik İndirgeme), dizel partikül filtresi ve katalitik konvertör gibi parçalar, gaz salınımını düşürürken Adblue’dan yararlanıyor. 

 

Bu sistem içerisinde yüksek sıcaklıkla motordan gelen egzoz gazı ile sıvı karşılaşıyor. Gaz içerisinde yer alan nitrojen oksit ile sıvı tepkimeye giriyor. Böylece azot ve su buharı ortaya çıkıyor, egzozdan dışarı çıkması sağlanıyor.  

 

Genel kanının aksine Adblue sıvısının tek işlevi bu. Bunun dışında yakıt tüketimini düşürmek veya performansı artırmak gibi bir görevi yok. Sadece dizel motorlu araçların çevreye daha az gaz salınımı yapmasını sağlıyor.

Adblue Nasıl Doldurulur?

Adblue tankı veya Adblue seviyesi düştüğünde, araçlar genellikle çalışmıyor. Adblue’nun azaldığını ADB veya Adblue level gibi simgeler aracılığı ile gösterge panelinden takip edebilmeniz mümkünüdür. Burada yer alan panelde Adblue deposunun ne kadar dolu olabildiğini görebilirsiniz. 

 

Depo çok azaldıysa takviye yapmanız gerekiyor. Markadan markaya değişiklik gösterse bile genellikle yakıt dolum kapağı açıldığı zaman yakıt dolum ağzına ek olarak Adblue girişi de görülüyor. Mavi renkli olan giriş, genellikle yakıt dolum ağzına göre oldukça küçük oluyor. Buradan gerekli takviyeyi yapmanız mümkün. 

Adblue Ne Kadar Gider?

Adblue tam dolum yapıldıysa yaklaşık 15 bin kilometre kullanılabiliyor. Dizel araçların ortalama periyodik bakım süreleri ise 10 bin kilometre. Bu nedenle de aracınızı düzenli olarak bakımlara götürmeniz durumunda herhangi bir şey yapmasanız bile Adblue takviyesi yapılıyor. Ancak aracınızı kullanırken sık sık hızlanıp yavaşlıyorsanız Adblue ömrü 10 bin kilometreye kadar düşebiliyor. Bu nedenle de periyodik bakımdan önce takviye yapmanız gerekebiliyor. 

 

Periyodik bakımdan önce aracınızın Adblue ihtiyacı olup olmadığını öğrenmek için en kolay yol, yakıt tüketimi verilerini kontrol etmektir. Katalogda yazan yakıt tüketimi verisinin çok üstünde bir değere sahipseniz büyük ihtimalle takviye yapmanız gerekiyor. 

Adblue Nereden Alınır?

adblue-nereden-alinmali

 

Hemen her akaryakıt istasyonunda, markadan markaya değişiklik gösterse bile 10 litre veya 15 litre gibi farklı değerlerle satılıyor. Markanızın önerdiği miktarı ise katalogdan görebilmeniz mümkün. Katalog içerisinde yazan değerden fazlasını doldurmanız durumunda ise sistem tam randımanlı olarak çalışamayabiliyor.  

Adblue Arızası Nasıl Çözülür?

Adblue arızası genellikle iki şekilde gerçekleşiyor. Birincisi tankın boşalmasıdır ve dijital gösterge panelinde genellikle Adblue hatası görülüyor. Takviye işlemi yapıldıktan sonra tekrar hata ile karşılaşılmıyor. İkincisi ise dizel partikül filtresinde meydana gelen arızalardır. Bu durumda yetkili teknik servise başvurmak gerekiyor.